Csobbanj! - Teo Wassermann fürdőkalauza

Különleges állatfajok a termálvízben I.

Különleges állatfajok a termálvízben I.

Animalis psichopaticus a Margitszigeten

31189775_822599127927784_621870075724431360_n.jpgA fürdőkben sokféle ember megfordul - és még csak az öltözékéből sem következtethetsz rá, vajon vezérigazgató vagy utcaseprő az illető. Ez a közfürdők örök ismérve, igazi kavalkád, a társadalom hű keresztmetszete. Kedvenc fürdőm lett a tavaly fedett fürdővel bővített, gyönyörű bauhaus stílusában felújított Palatinus, ahol a múlt héten egy bolonddal találkozhattunk. Egészen pontosan pszichopatával.

Különleges állatfajok a termálvízben I. Tovább
Török átok a Király fürdőben

Török átok a Király fürdőben

avagy miért nem sikerül stabilan rögzíteni egy korlátot?

kiraly_furdo_budapest_2.jpgNéhány hete a Király fürdőben tapasztalt balesetveszélyes helyzetre hívtam fel az üzemeltető BGYH figyelmét. Nemrégiben örömmel láttam, hogy minden medencébe vezető korlátot újra, stabilan rögzítettek, ám a problémás darabbal nem tudtak megbirkózni...

Török átok a Király fürdőben Tovább
Le a zuhanyfejekkel

Le a zuhanyfejekkel

- avagy fürdőinkben csak a látszatokban gondolkodnak

28277251_794937667360597_1176823614921785907_n.jpgA Szent Gellért fürdőben tapasztalt zuhanyhelyzet adta az apropót, hogy Reggeli hidegzuhany a Gellértben - furcsán indult a nap a nemzetközi hírű gyógyfürdőben című posztomban újra górcső alá vegyem a zuhanyzás és a fürdőkultúra kapcsolatát. Kérdésemre közben válaszolt a BGYH, a budapesti fürdők fenntartója is. Ebben a posztban folytatom az elemzést, mely - nemzetközi hírű fürdőnket állatorvosi lónak választva - fürdőkultúránk hiányának egyik lényeges pontjára világít rá.

Le a zuhanyfejekkel Tovább
Reggeli hidegzuhany a Gellértben - furcsán indult a nap a nemzetközi hírű gyógyfürdőben

Reggeli hidegzuhany a Gellértben - furcsán indult a nap a nemzetközi hírű gyógyfürdőben

avagy a zuhanyzás szerepe a fürdőkultúrában

26678312_1775517092481721_8376389055980822561_o.jpgJanuárban kommenteltem be a következő képeket a Szent Gellért fürdő Facebook oldalára, de gyorsan törölték is őket. Viszont szintén nagyon gyorsan javítottak is a helyzeten, ami a külföldiek év végi rohama után alakulhatott ki. Egy fürdő hardverének  leggyorsabban amortizálódó elemei a zuhanyok, ám ennél még fontosabb, hogy a zuhanyzás kérdésköre siralmas fürdőkultúránkra is rávilágít.

Reggeli hidegzuhany a Gellértben - furcsán indult a nap a nemzetközi hírű gyógyfürdőben Tovább
A Budapesti Gyógyfürdők Zrt. sürgősséggel megoldana egy évek óta húzódó problémát - majd ha módja lesz rá

A Budapesti Gyógyfürdők Zrt. sürgősséggel megoldana egy évek óta húzódó problémát - majd ha módja lesz rá

Reagált a Király fürdő balesetveszélyes problémájára a BGYH Zrt.

Évek óta kedvenc fürdőm a Király, sajnos nem először találkozom azzal a problémával, melyet az Erre a balasetveszélyes helyzetre figyelj, ha a Király fürdőbe mész című posztban osztottam meg. A fürdő fenntartója, a Budapesti Gyógyfürdők és Hévizei Zrt. gyorsan reagált a témához kapcsolódó megkeresésemre.

A Budapesti Gyógyfürdők Zrt. sürgősséggel megoldana egy évek óta húzódó problémát - majd ha módja lesz rá Tovább
Erre a balasetveszélyes helyzetre figyelj, ha a Király fürdőbe mész

Erre a balasetveszélyes helyzetre figyelj, ha a Király fürdőbe mész

avagy a korlátoltság körei - vagy éppen a korlátlanságé...

kiraly_furdo_budapest.jpg

Ősszel történt, hogy jeleztem a fürdőben  (majd a Facebook oldalamon is): a nagymedence egyik korlátja igen bizonytalanul billeg, balesetveszélyes. A korlátot néhány napon belül levették. Decemberben ismét a fürdőben jártam, jelzem: a korlát ismét fent van - és újra billeg. A kör tehát bezárult. Helyreállt a világ rendje.

Erre a balasetveszélyes helyzetre figyelj, ha a Király fürdőbe mész Tovább
Elszeparáltan

Elszeparáltan

Duna-parti strandfürdőinken ma nem is érezzük a folyó közelségét

romai-part_fortepan.jpg

Ma, amikor urbanizált világunkban az embereknek úgy kell a zöldterület, mint egy falat kenyér, nem csoda, hogy a folyópartokat is igyekeznek visszaintegrálni élő-, és lakóhelyünkbe. Budapesten a Valyo-csoport munkálkodik, lobbizik rajta erősen, ám saját projektjeiken túl kevés eredménnyel. A Duna csak folyik, s mi nézhetjük: hogy úszik el a dinnyehéj.

Elszeparáltan Tovább
Botrányos fürdőüzemeltetés, magukra hagyott fürdőzők - frissítve

Botrányos fürdőüzemeltetés, magukra hagyott fürdőzők - frissítve

Bár rendszerint a fürdővendégek rontják el egymás szórakozását, pihenését, ez legalább annyira a fürdővezetők sara.

15400317_1347532915280143_921853978810273078_n.jpg

Az üzemeltetők nemigen foglalkoznak a jóérzésű embereket  a fürdőlátogatástól elriasztó jelenségek visszaszorításával, passzivitásuktól kísérve a fürdőkben lényegében bármi megtehető.

Botrányos fürdőüzemeltetés, magukra hagyott fürdőzők - frissítve Tovább
Palatinus - 1919 óta

Palatinus - 1919 óta

budapest-palatinusz-strandfurdo.jpg

 

A vízfelület oly hatalmas, hogy egy forró nyári napon is elég hely jut minden strandolónak. A medencék ráadásul mind-mind gyönyörűen fel vannak újítva, a műemléknek tekinthető fogadó épületet pedig éppen most állítják helyre korhű bauhaus stílusában. A lassan 100 éves termál strandfürdő 1919-ben, még dunai fürdőként nyitott, ám két év múlva már a kontinens legnagyobb strandmedencéje várta a fürdőközönséget. Ez a hatalmas vízfelület akkoriban egyedülálló volt, de ma is ritkaság számba megy. Nagyapáink, dédanyáink 5000 négyzetméteren lubickolhattak a város kellős közepén. 

 

Palatinus - 1919 óta Tovább
Fürdő a hangok mélységes, kék tavában

Fürdő a hangok mélységes, kék tavában

1505424_1567312336853740_4293932695584053022_n_1.jpg

A hangtálakat (tibeti) éneklő edénynek, zengő tálnak is nevezik, a velük végzett terápiára pedig a hangmasszázs, hangtálterápia, hangfürdő, sejtmasszázs megnevezéseket használják. Kipróbálva a terápiát megérthetjük, miért is ez a sok fogalom, melyekkel az élményt körülírják. Ugyanis egészen különleges, szavakba nehezen foglalható, egyedi tapasztalatról van szó. Teo természetesen a fürdő-hasonlatot teszi első helyre, hiszen – miközben fekve relaxálunk – úgy ölelnek körbe minket ezek a csodálatos, ősi, szent hangzatok, mintha csak melengető hévizek oltalmában lubickolnánk.

Fürdő a hangok mélységes, kék tavában Tovább
Csernus? Feldmár? Menis! A londoni lélekvarázsló, Dr. Menis Yousry már visszajár Budapestre!

Csernus? Feldmár? Menis! A londoni lélekvarázsló, Dr. Menis Yousry már visszajár Budapestre!

10402914_847611771934279_5659682020838970253_n.jpg

 

Ha érdeklődsz Csernus doki, Feldmár András, vagy a hasonló önismereti „guruk” iránt – feltétlenül ajánlom fegyelmedbe Dr. Menis Yousry-t! Tagadja, hogy varázsló lenne a tapasztalt személyiségfejlesztő tréner, aki interaktív, face-to-face személyiségfejlesztő kurzusaival az egód mögötti valódi lényegedre, „esszenciádra” világít rá. Önismereti terápiájával (Essence Process - esszencia folyamatok) Spanyolország, Németország, vagy éppen Vietnam, Dubai mellett Budapesten évente többször is találkozhatunk!

 

Csernus? Feldmár? Menis! A londoni lélekvarázsló, Dr. Menis Yousry már visszajár Budapestre! Tovább
Az úszás kultúrtörténete

Az úszás kultúrtörténete

bikinis_holgyek_sziciliai_fresko.jpg

 

Melyik nép fiai voltak az ókor legjobb úszói? Vajon miért lehetett oly fontos az ókori görögöknek az úszás, hogy nem is olimpiájuk versenyszámaként, de alapműveltségként tekintettek rá? Miért hanyatlott az úszás- és fürdőkultúra a középkorban? Mi volt a "magyar stílus", mellyel taroltunk az első újkori olimpiákon? Hogyan alakultak ki a mai úszásnemek?

 

Az úszás kultúrtörténete Tovább
Az idei nyár gyermekprogramja: indián tábor egy „magyar indián” vezetésével

Az idei nyár gyermekprogramja: indián tábor egy „magyar indián” vezetésével

izzasztosator-izzasztokunyho-saman-teo-wassermann-25_20140513151856.JPG

 

Tavaly nyáron, egy gyönyörű csillagfényes éjszakán részt vehettem egy indián izzasztókunyhó-szertartáson. A happeninget a szertartás vezetője az ősi magyar kultúra és hitvilág emlékeivel termékenyítette meg. A lovas nomád népek életmódja és hitvilága ugyanis hasonló elemekből építkezik, s lényege a környezettudatosság ma újra trendinek számító gondolata. A „magyar indián” 12 évesen került az indiánok közé, s most végre indiántábort is szervez. Nagy durranás, igazán autentikus gyermekprogram lesz.

 

Az idei nyár gyermekprogramja: indián tábor egy „magyar indián” vezetésével Tovább
Mi az amiben egy hotel spa-ja sem különb egy közfürdőnél?

Mi az amiben egy hotel spa-ja sem különb egy közfürdőnél?

continental-hotel-teo-wassermann-40.jpg

 

Nemrégiben a valamikori Hungária fürdő helyén működő Continental Hotel kis spa-jában ejtőztem, azaz csak ejtőztem volna, hiszen a szó jelentésmezeje valahol azt is sugallja, amint feltett lábakkal pihenünk... mondjuk egy nyugágyon. Nos, erre itt nem volt lehetőség.

 

Mi az amiben egy hotel spa-ja sem különb egy közfürdőnél? Tovább
Tavasztól újra tetőkerti fürdő vár ránk a belvárosban

Tavasztól újra tetőkerti fürdő vár ránk a belvárosban

continental-hotel-teo-wassermann-38.jpg

 

A Hosszúlépés városi sétáinak egyike októberben a volt Hungária fürdő Dohány utcai épületét is érintette. Így ismerkedtem meg az 1910-ben épült fürdőépület szecessziós homlokzata mögött ma megbújó négycsillagos hotellel. A Zara szállodalánchoz tartozó Continental Hotel Budapest****superior tetején pedig egy hangulatos kis spa-val, mely az egykori Hungária szellemi örökösének tekinthető.

 

Tavasztól újra tetőkerti fürdő vár ránk a belvárosban Tovább
"Elveszett" fürdőink: VII. kerület, Dohány utca: a Hungária

"Elveszett" fürdőink: VII. kerület, Dohány utca: a Hungária

hungaria_furdo.jpg

 

Ha belegondolunk, hogy az 1827 május 23-án nyitott, egy évtizeddel később már csak Hungáriának nevezett fürdőben még a reformkor nagyjai, vagy a márciusi ifjak is megfordulhattak, eltűnése egy fürdőkedvelőnek Trianonnal felérő fájdalom. Évtizedekig kellett néznünk romjaiban is, mire 2010-ben megszületett helyén egy arab befektető álma, mely a fürdő valamikori szállodájának, a Continental-nak viszi tovább a nevét. Mielőtt megismerkednénk vele, milyen fürdőzési lehetőséget nyújt, tekintsünk vissza a valamikor itt álló Hungária fürdő történetére!

 

"Elveszett" fürdőink: VII. kerület, Dohány utca: a Hungária Tovább
Csillagok, ne ragyogjatok! Fürdőkultúra érdeklődés hiányában szünetel

Csillagok, ne ragyogjatok! Fürdőkultúra érdeklődés hiányában szünetel

5-gold-star-rating.png

 

Vajon miért van, hogy mindig felbosszant, mikor újabb ötcsillagos fürdőt talál (ki) a fürdőszövetség?

 

„Csillagok, ne ragyogjatok / Csillagok, megvakulok”
Baksa Soós János, Kex

 

Csak remélni tudom, hogy a végső elszámolásnál Teo Wassermann élete és munkássága nem csak a szélesebb közvélemény előtti teljes értetlenségben és visszhangtalanságban lesz párhuzamba állítható az ötven évvel ezelőtt zúzó Kex együttesével, melynek dalát ide mottóul kiválasztottam.

Csillagok, ne ragyogjatok! Fürdőkultúra érdeklődés hiányában szünetel Tovább
Éljen, egy óra alatt bejutottam a fürdőbe!

Éljen, egy óra alatt bejutottam a fürdőbe!

kiraly-furdo-sor-teo-termalfurdo.JPG

 

Ma már ritka a hosszú sorállás, legfeljebb a hivatali ügyintézésnél találkozhatunk sorszámosztással, de hát annak már nincs meg az igazi hangulata. Nem úgy mint a nyolcvanas években és előtte, mikor sorok kígyóztak még a zöldséges előtt is a banánért. A Király fürdőben gyakaran élhetjük át ezt a retro hangulatot, de hát ide illik is, kell is a sor, hiszen a fürdő retró hangulatához hozzátartozik! Köszönjük, tartsuk meg ezt a remek happeninget!

Éljen, egy óra alatt bejutottam a fürdőbe! Tovább
Műanyagot a szaunába? A biokompozit valami egészen más!

Műanyagot a szaunába? A biokompozit valami egészen más!

biokompozit-szaunadezsa-pisara-sauna-boulevard-1.jpgA finn szaunát saját szaunakályha fűti, mely lehetőséget ad az úgynevezett felöntésekre. Ennek során víz kerül a szaunakályhán elhelyezett kövekre, mely gyorsan elpárologva gőzt képez a szauna belső terében. Ezzel a hirtelen felcsapó, ám gyorsan illanó gőzzel dolgozik a szaunamester is. Így a dézsa és a kanál a finn szauna szériafelszerelése kell legyen!

 

Műanyagot a szaunába? A biokompozit valami egészen más! Tovább
Szívesebben vagyok lúzer, mint bunkó...

Szívesebben vagyok lúzer, mint bunkó...

1511084_740943749272399_1951053444138917216_n.jpg

 

A fürdő meglehetősen intim terep. Férfiak és nők félmeztelenül, alélva ücsörgünk egymás mellett, idegenül is. Mintha egy nagy családi kanapén heverésznénk. Így aztán nagyon könnyű modortalanságot elkövetni. Meg is tesszük. Gyakran. Kis magyar fürdő-kulturálatlanságunknak tüköre sorozatunkban először nézzük a legjellemzőbbet!

Szívesebben vagyok lúzer, mint bunkó... Tovább
Már gyógyíttathatom magam az EU más országaiban is - de hogyan?

Már gyógyíttathatom magam az EU más országaiban is - de hogyan?

eu-gyogykezeles-hogyan-teo-wassermann-csobbanj.jpg

 

Április 10-én, a II. Orvosi Wellness Konferencián Dr. Kincses Gyula, a GYEMSZI (Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet) részéről előadást tartott a határon átnyúló új egészségügyi szabályozásról. A professzor az elmúlt fél év statisztikai adataira támaszkodva kijelentette: a magyarok körében nem váltott ki különösebb érdeklődést a lehetőség. Az is kiderült, miért...

 

Már gyógyíttathatom magam az EU más országaiban is - de hogyan? Tovább
Spártai kiképzés Gyopárosfürdőn

Spártai kiképzés Gyopárosfürdőn

szauna-szeansz-vegh-sandor-teo-wassermann-csobbanj.jpg

 

Végh Sanyi jeges programját már tavaly májusban, a másik szaunafesztivál, a SzaunaClub versenyének döntőjén megtapasztaltam. Valóban orgazmikus-hidegrázós élmény. A jeges program egyébként a szaunaprogramok egyik legintenzívebb fajtája. Persze attól függ ki hogyan csinálja. Sándor a kíméletlenség híve, nem véletlenül használta korábban a Spártai elnevezést programjára.

 

Spártai kiképzés Gyopárosfürdőn Tovább
Wellness becsomagolva - ki nevezheti magát wellness hotelnek?

Wellness becsomagolva - ki nevezheti magát wellness hotelnek?

wellness-hotelek-teo-wassermann-csobbanj.jpg

 

Nem titok, hogy a szállodák wellness csomagjaikat a haszonmaximalizálás jegyében dolgozzák ki nekünk. Ha egy hosszúhétvégén nem csupán a koszt-kvártéjt fizettetik meg velünk, de egyúttal értékesíteni tudnak egy szépségápolási szolgáltatást, egy masszázst, vagy valamilyen más wellness, esetleg gyógykezelést, az jelentősen növeli az egy éjszakára jutó bevételüket.

 

Wellness becsomagolva - ki nevezheti magát wellness hotelnek? Tovább
Fürdő-cool-túra - "Szent Gellértfürdő!" - avagy szépség és szörnyűség

Fürdő-cool-túra - "Szent Gellértfürdő!" - avagy szépség és szörnyűség

182-b.jpg

 

A világsajtót az év elején mintha elöntötte volna a Szent Gellért Gyógyfürdő és Uszoda gyógyvize. Az ámulat és a csodálat hangja szólalt meg, jogosan, persze csak néhány szóban, a víz felszínén maradva. Teóval ennél sokkal mélyebbre merülhetsz!

 

Fürdő-cool-túra - "Szent Gellértfürdő!" - avagy szépség és szörnyűség Tovább
Kérem, ne egyen a medencében, ez egy ötcsillagos, világhíres fürdő - Nyílt levél fürdőkultúránkért

Kérem, ne egyen a medencében, ez egy ötcsillagos, világhíres fürdő - Nyílt levél fürdőkultúránkért

teo-wassermann-csobbanj-blog.jpg

 

Valami gond van itt, és ez nekem egyedül nem megy. Két éve, mikor a borszakújságírást feladva elindítottam ezt a blogot, csak annyit láttam, hogy ezekkel a dolgokkal senki nem foglalkozik. Bár a borokért sokkal kevesebben rajonganak, mint ahányan fürdőbe járnak, azzal szemben itt érdemi újságírás nem létezik. Míg a borkultúra mára bevett fogalommá vált, néha az az érzésem: a fürdőkultúra szót egyedül én használom. Nem wellness hívő vagyok, ezért mikor fürdőkultúra újságíróként mutatkozom be, általában csak a fülüket vakarják, hogy micsoda? Ebből meg lehet élni? Nem. De a címben szereplő mondat mégiscsak Teo, és nem a Szent Gellért Gyógyfürdő alkalmazottjának szájából hangzott el.

 

Kérem, ne egyen a medencében, ez egy ötcsillagos, világhíres fürdő - Nyílt levél fürdőkultúránkért Tovább
Hogy kerül a sapka a szaunába?

Hogy kerül a sapka a szaunába?

Thor szauna sapka csoportos.jpg

 

Nem úgy, mint a cipő az asztalra. Mikor először láttam sapkás szaunázót, nemigen tudtam mire vélni, és puszta viccelődésnek tartottam, hogy az illető bohókás tökfödőjében beült a forró szaunába. És persze szántam is. Mintha nem lenne ott épp elég meleg. Aztán megtudtam, hogy a szaunasapkának – de nevezhetjük szaunakalapnak is, hiszen sokszor kifejezetten kalapszerű – komoly múltja, kultúrája van. Különösen a Balti államokban és Oroszországban. De mi értelme van?

 

Hogy kerül a sapka a szaunába? Tovább
Közeleg a szaunaidény. Legyél Te a sztárja!

Közeleg a szaunaidény. Legyél Te a sztárja!

szauna-program-szeansz.JPG

 

Sziasztok, Teo szaunamester vagyok, megengeditek, hogy tegeződjünk? Szeretsz szaunázni? Akkor ugye tudod már mi az a szaunaprogram? Szauna show-nak vagy szauna szeánsznak is mondják. Néhány éve jelent meg hazánkban, ma már egyre többen ismerik-szeretik. No, megvan? Még mindig nincs? Akkor biztosan nem voltál még ilyenen – különben sosem felejtenéd el. Legalábbis, ha jó kezekben voltál. Az igazi élményt: a jóleső borzongások sorozatát (igen, hasonlíthatjuk az orgazmushoz is...) ugyanis többnyire csak szakképzett mesterek keze alatt élhetjük át. De hogyan képzik ezeket a hőálló varázslókat? Teo utánajárt. Ha van kedved, te is követheted, és lehetsz szaunamester – nem akármilyen élmény a tanfolyam!

 

Közeleg a szaunaidény. Legyél Te a sztárja! Tovább
Szabadság, szerelem, prolifürdő. "Fürdőemlékek" a Dagályból

Szabadság, szerelem, prolifürdő. "Fürdőemlékek" a Dagályból

csobbanj-teo-wassermann-dagaly-5.jpg

 

Majd a hétvégén jönnek – vigasztalja a pénztáros lány Teót, de félreérti. Ő csak rácsodálkozott a zárt pénztárablakok korlátokkal elválasztott hosszú sorára. Dehogy bánja, hogy nem kell a pénztárnál tülekednie! A csendet, nyugalmat szereti a strandon. Azért jött ide, hogy elmeneküljön a város zaja elől. Ám csak a lovin, meg régi, lepusztult futball stadionokban látott ilyen hosszú terelőkorlátokkal ellátott pénztársort. Milyen tömegek lehettek itt is valamikor...

 

Szabadság, szerelem, prolifürdő. "Fürdőemlékek" a Dagályból Tovább
Csobbanjunk a múltba!

Csobbanjunk a múltba!

 margit.jpg

 

Miután '907-ben Teo Pöstyénből a fővárosba került, csakhamar megkedvelte a nagy múltú budai törökfürdőket. Rudas, Király, Rácz és Császárfürdő. Melléjük a robbanásszerűen fejlődő szecessziós Budapesten olyan fürdőpaloták épültek, mint a Széchenyi és a Szent Gellért Gyógyfürdő. Ybl Miklós neoreneszánsz épületében, a Szent Margit Gyógyfürdőben pedig feltehetőleg már Arany János is megfordult, mielőtt kiült verset írni a hatalmas margitszigeti tölgyek alá.

Csobbanjunk a múltba! Tovább
Beavatás. Varázsvirgács - a szaunakultúra új dimenziója

Beavatás. Varázsvirgács - a szaunakultúra új dimenziója

942815_578122955552252_919789929_n.jpg

 

A szaunavirgács az északi szaunakultúra szerves része. Megtalálható a finneknél (vihta,vasta) az oroszoknál (veniks) és a balti államokban is. Teo sem tudott róla többet, minthogy nyírfából készül, és valószínűleg kellemes vérbőséget okozunk vele magunknak, illetve szaunapartnereinknek, mert nagy vidáman szokták használni.

 

Beavatás. Varázsvirgács - a szaunakultúra új dimenziója Tovább
Ismerjük meg hurrikán kisasszonyt! Teo a Magyar Szaunamester Bajnokság nyertesével beszélgetett

Ismerjük meg hurrikán kisasszonyt! Teo a Magyar Szaunamester Bajnokság nyertesével beszélgetett

csobbanj-szaunaclub-barabas-livia-szaunamester-3.jpg

 

A törölközőpörgető szaunamestereket egy merész képzettársítással ugyan, de Teo szívesen nevezi trópusi hurrikánoknak. Főleg, ha hölgyekről van szó, hiszen a tornádókat is többnyire női neveken emlegetik. A SzaunaClub versenyének döntőjében, Egerszalókon három vörös démon csapta nekünk a forró szelet, a közönség pedig közülük Barabás Tímea Líviát találta a legjobbnak. Ismerjük meg hurrikán kisasszonyt, Magyarország úgysem látott még ilyet...

 

Ismerjük meg hurrikán kisasszonyt! Teo a Magyar Szaunamester Bajnokság nyertesével beszélgetett Tovább
Egyetemista lány az ország legjobb szaunamestere

Egyetemista lány az ország legjobb szaunamestere

csobbanj-szaunamester-bajnoksag-1.jpg

 

Fergeteges hangulatban és sok izgalommal ért véget szombaton Egerszalókon az I. Magyar Szaunamester Bajnokság döntője. A SzaunaClub országos rendezvénysorozata hét forduló után érkezett el a döntőig, melyben három női szaunamester versengett. A nyertes a világszínvonalú programokat bemutató Barabás Tímea Lívia, közgázos diáklány lett - és vele természetesen a hazai szaunakultúra is. Ugyanis sokan megismerték, megszerették közben az egészséges, fürdőruhamentes szaunázást is.

 

Egyetemista lány az ország legjobb szaunamestere Tovább
Aquaworld kistestvér: Oriental Spa

Aquaworld kistestvér: Oriental Spa

csobbanj-oriental-spa-ramada-aquaworld-budapest-4.jpg

 

A megyeri híd lábánál található óriási élményfürdő egy Ramada hotel mellett található. Az Oriental spa lényegében a szálloda wellness részlege, azonban „külsős” fürdővendégeket is nagyon szívesen fogadnak. Weboldalukon rendszeresen megjelennek jelentős kedvezményt biztosító akciókkal, programokkal, melyeket azonban máshol nem hirdetnek meg. A Duna-kanyar és a főváros wellnesskedvelőinek érdemes figyelni rájuk!

 

Aquaworld kistestvér: Oriental Spa Tovább
Szaunaélmény. Nem a meztelenségről szól

Szaunaélmény. Nem a meztelenségről szól

meztelen-autentikus -szauna-csobbanj-teo-wassermann_1.jpg

 

Ma Magyarországon sajnos még a fürdőruhás szaunázás a bevett gyakorlat, noha szépen terjed az autentikus szaunázás. Ez szaunázó népeknél: finneknél, oroszoknál bevett gyakorlat, és nem utolsó sorban évszázados hagyomány... Nem naturizmusról, nudizmusról, pláne nem öncélú meztelenségről van szó. Ami az autentikus szaunázásba nem fér bele, az a butaság és a prüdéria.

 

Szaunaélmény. Nem a meztelenségről szól Tovább
Szauna Szeánsz. Kell ennél jobb program egy hideg téli napon?

Szauna Szeánsz. Kell ennél jobb program egy hideg téli napon?

szauna-szeansz-oscar-csobbanj-1.jpg

 

A Szauna Szeánsz Oscar a valódi szaunaélmény népszerűsítésének harmadik éve futó versenysorozata. Ám nem vérre menő küzdelmet kell itt elképzelni, noha ezen a versenyen aztán tényleg mindenki alaposan megizzad. Még a nézők is. A verseny egyébként rendkívül demokratikus, hiszen a résztvevők egyben a zsűri szerepét is eljátsszák. De sosem a küzdelem, sokkal inkább a jó hangulat az első – és nem utolsó sorban évről-évre rengeteget fejlődnek, tanulnak egymástól a mesterek. Teo három szeánszot ült végig az Aquaworldben, mindegyik önálló élmény volt.

 

Szauna Szeánsz. Kell ennél jobb program egy hideg téli napon? Tovább
Az autentikus szaunakultúra rajongótábora végre hazánkban is elérte a kritikus tömeget

Az autentikus szaunakultúra rajongótábora végre hazánkban is elérte a kritikus tömeget

szaunakultura-csobbanj-teo-wassermann-13.jpgFotó: szaunaszeansz.hu

A szaunázásért csak rajongani lehet. Pontosabban, aki kipróbálja, és bent ragad, abban benne van a lelkesedés. Ezután pedig az ember már keresi-kutatja, hogyan is kell ezt jól csinálni... Miután pedig megtudjuk, mennyire egészséges, és hallunk egysmást a finnekről – egyszer csak ott találjuk magunkat egy tucat pucér ember közt, és törölközőt pörgetnek a fejünk fölött.

 

Az autentikus szaunakultúra rajongótábora végre hazánkban is elérte a kritikus tömeget Tovább
Aquaworld fürdőpláza

Aquaworld fürdőpláza

csobbanj-teo-wassermann-aquaworld-elmenyfurdo_1.JPG

 

Főleg a fiatalok körében népszerű észak-pesti fürdőcentrum rengeteg sport-, fürdő-, és szabadidőprogrammal. Ám a lenyűgöző méret nem takarhatja, hogy az ördög itt is csak a részletekben van. Amire a megnyitón nemigen volt lehetőség – azaz a tesztelésre – arra nemrégiben végre sort kerítettem. Nézzük, hogy tetszik Teónak ez a világ!

 

Aquaworld fürdőpláza Tovább
Török fürdővárosból törökfürdő város

Török fürdővárosból törökfürdő város

csobbanj-torok-buda.jpg

 

A középkori Budát – akár a Duna túlpartján álló Pestet, és általában a középkori városokat – városfallal vették körül. Bevenni nem volt könnyű, ez fennmaradásuk fontos záloga volt. A török is inkább csellel foglalta el 15 évvel Mohács után. De vajon miért változtak meg a Porta tervei Budával kapcsolatban, melyet már 1526-ban kifosztottak, majd alóla elvonultak?

 

Török fürdővárosból törökfürdő város Tovább
Király fürdő - időutazás a Fő utcában

Király fürdő - időutazás a Fő utcában

csobbanj-blog-kiraly-2.jpg

Ebben a pici fürdőben minden megtalálható, ami egy relaxációs fürdőzéshez szükséges. Király! Sőt valamivel még több is: egy nagy adag spiritualitás – nem véletlenül: hiszen törökfürdőről van szó. De ne szaladjunk annyira előre: ismerkedjünk meg röviden a fürdő történetével és egyedülálló hangulatával!

Király fürdő - időutazás a Fő utcában Tovább
Gőzkamrában - háromféle kabin, háromféle feeling

Gőzkamrában - háromféle kabin, háromféle feeling

Olyan jólesően pokoli

 

A gőz Teo kedvence. Ám nagyon különleges élményben lehet részünk - attól függően, éppen hová vet minket jó-, vagy balsorsunk... A kellemes, laza spa-érzéstől a lucskos kínzókamráig sok mindenben részünk lehet. Az egyetlen dolog, mire kevésbé figyelnek a gőzkamrák létesítésekor: a szellőzés. Ez általános hiba.

 

Gőzkamrában - háromféle kabin, háromféle feeling Tovább
Egyre divatosabb az esti-éjszakai fürdőprogram!

Egyre divatosabb az esti-éjszakai fürdőprogram!

 

Május első péntek estéjén a szentendrei V8 wellness fürdő indított el egy tematikus programsorozatot, melyre a tervek szerint minden hónap első péntekén várják majd a fürdőzés kedvelőit. Már első alkalommal nagy kedvvel csobbantunk, az eseményt mindenkinek szívből ajánlom - annál is inkább, mert Szentendre csodaszép arcát mutatja egy péntek este!

Egyre divatosabb az esti-éjszakai fürdőprogram! Tovább
Hogyan gőzfürdőzzünk 2. - Ha kijöttünk a gőzből, még korántsem ért véget az élmény 2.0

Hogyan gőzfürdőzzünk 2. - Ha kijöttünk a gőzből, még korántsem ért véget az élmény 2.0

 

Mikor bementünk a tejfehér forróságba, egy folyamatot, egy procedúrát kezdtünk meg, nem csupán benéztünk, hogy jaj, de klassz köd van... De nyugi, Teo garantálja, hogy további kellemes dolgok várnak ránk, ha végigvisszük amit elkezdtünk!

 

Hogyan gőzfürdőzzünk 2. - Ha kijöttünk a gőzből, még korántsem ért véget az élmény 2.0 Tovább
Fürdőkéj...(szakája)

Fürdőkéj...(szakája)

 

Nem a megszokott körülmények között használhattuk szombat éjjel a fővárosi fürdőket. Miután lekerült mindenkiről a télikabát a fiatal testek látványa beindította a tavaszi tesztoszteron-termelést. A fények, a hangok, és az árnyak varázslatos világa iránt ugyanis elsősorban a húszas korosztály érdeklődött. Sok volt a külföldi arc is, akik láthatólag élvezték az extrém bulit - bár a szauna túl meleg volt a spanyoloknak...

Fürdőkéj...(szakája) Tovább
Fürdők éjszakája - What is this thing?

Fürdők éjszakája - What is this thing?

 

...kérdezi egy fiatal ázsiai lány a fészbukon. Bár a távol-keleten komoly fürdőkultúra van - a budapesti fürdőkben is gyakran meg-megjelennek az itt élő, vagy turistáskodó japánok, kínaiak, koreaiak - úgy tűnik a fürdőbulit odaát még nem ismerik. Amit viszont mi tanulhatnánk tőlük, az alighanem az: hogyan viselkedj egy fürdőben. No, nem egy partin...

Fürdők éjszakája - What is this thing? Tovább
A macska és a víz

A macska és a víz

 

Vonz is, taszít is a férfi nemi szerv – szólt Woody Allen egyik nőalakja. No, a macska is így van valahogy – a vízzel.

Lévén Teo három macskája – név szerint Manu, Kimi és Mimi alias Kisfekete, Kisfeketefehér és Kiskurva – igen ambivalens viszonyban áll az élet őselemével. Mintha ugyan nem ők is csak onnan eredeztethetők volnának, de az evolúcióelméletbe most ne menjünk belé.

A macska és a víz Tovább
Melyben Teo bemutatkozik, és megint hazudozni kezd

Melyben Teo bemutatkozik, és megint hazudozni kezd

 

1889-ben Teodor Wassermannként láttam meg a napvilágot Fiuméban, az Adriai-tenger partján. Apám Harcsa Jóska, az Osztrák-Magyar Monarchia Haditengerészetének altisztje – ahogy később elmesélte – éppen az én világrajövetelem előtt vette fel a Wassermann nevet. Akkortájt, mikor a hasonló nevektől mások inkább szabadulni igyekeztek.  

 

Melyben Teo bemutatkozik, és megint hazudozni kezd Tovább
Pokoli erotika I.

Pokoli erotika I.

Vigyázz, kész, relax (Szauna előjáték 4.0)


Szaunázni jóval többet jelent, mint ücsörögni a szaunapadon, és izzadni a forróságban. A verejtékezés legfeljebb annyi szerepet játszik benne, mint a szexben. Apropó... ahogy a jó szexben, a szaunázásnál is van előjáték, aktus és cigi... ööö... lecsengés. Itt sem érdemes kihagyni egyiket sem.

Pokoli erotika I. Tovább